fotobloggar.nu

Valborg
Idag är det ju Valborgsmässoafton.
Här kommer lite information i vanlig ordning om varför vi firar den.

I Sverige firas valborgsmässoafton alltid den sista april och i folkmun kallas dagen för ”valborg”. Det är en årlig högtid som även firas i t.ex  Estland, Finland och Lettland.
Den 30 april fyller dessutom kungen år och i Sverige är det en flaggdag.
Valborg har namnsdag den 1 maj.
Valborgsmässoafton infaller på solens "kvartspunkt" i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar. Man firar vinterns sista dag och många ser valborg som en symbol för våren och ljuset. 
Valborg är en gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna fanns tidigt med och ursprunget är katolskt.
Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg). Hon var en abbedissa som levde på 700-talet.

I Sverige och Finland firas helgen genom att man tänder stora brasor.
Valborgseld, valborgsmässobål, majbål, majkasa eller det populäraste, majbrasa, är alla olika namn, på samma sak. På vissa platser har man även fyrverkerier och smällare.
När brasan är tänd sjunger en manskör traditionella vårsånger och någon håller ett tal till våren.
Förr tändes eldar för att bränna upp det gamla och ge plats åt det nya.
Förutom att valborgseldar är festliga har de även haft praktiska funktioner.
I bondens år (i bondealmanackan) var vi runt månadsskiftet april/maj på väg in i sommarens första dag och alla djur som stått inne hela vintern skulle släppas ut på bete. Det hände att bönderna då även tände eldar för att skydda boskapen mot vilddjur. Dessutom röjde man på slåttermarkerna och behövde stora bål för att elda upp riset.

 

Källa Expressen

Jag är glad att det inte blir så många majbrasor i år som ni vet på grund av igelkottarna. 

Hur ska ni fira Valborg detta annorlunda år?

 

Tog lite bilder på Nötskrikan. Tycker den är så vacker. Hade tyvärr fel objektiv på så bilderna är lite gryniga eftersom jag fick zooma in.